Primarul general, Sorin Oprescu, a facut azi o vizita de lucru la trei dintre santierele deschise la monumentele istorice aflate in consolidare cu fonduri europene. Edilul-sef vrea sa se construiasca un tunel subteran la Arcul de Triumf.
Pe primul loc pe agenda de lucru a primarului general Sorin Oprescu a fost unul dintre cele mai importante monumente istorice din Capitala – Arcul de Triumf. Pe langa reabilitare, dupa terminarea lucrarilor, acesta va rezista la cutremure de 9 grade pe scara Richter.
“Baietii sunt in agenda, au intrat atat la baza pentru lucrari fundamentale, pentru baza antiseismica. Iar in acelasi timp au inceput si verificarea fatadelor, acolo unde este de intervenit, intervin, apoi urmeaza curatarea lui cu metode specifice, in asa fel incat sa nu distruga piatra. La anul de 1 Decembrie o sa se defileze in liniste, anul acesta nu, pentru ca inca se munceste. Incercam sa gandim un pasaj, tocmai pentru a usura accesul in Arcul de Triumf, pentru ca este periculoasa intersectia aceasta”, a declarat primarul general al Capitalei Sorin Oprescu.
Edilul-sef a mai vizitat si Muzeul „Nicolae Minovici”, de langa Fantana Miorita, precum si Casa Cesianu, de pe Calea Victoriei. De altfel, Oprescu a mai explicat ca in cel mai scurt timp va intra in reabilitare si un alt monument istoric.
“Al patrulea monument este Observatorul Astronomic, pe care reusim sa il semnam astazi sau maine, inteleg ca s-a terminat toata formularistica. Lucrarile sunt in termen. Arcul de Triumf este, daca vreti, si o ambitie personala, toate trei plus Observatorul Astronomic sunt pe fonduri europene, cu contributia noastra de 2%. Speram ca la sfarsitul anului doua dintre obiective sa poata sa fie gata, vorbim de Casa Mina Minovici si Casa Cesianu. Incepem si Observatorul, care sunt convins ca la anul va fi gata impreuna cu Arcul de Triumf. Ne vom indrepta catre alte patru, cinci obiective”, a mai explicat edilul sef Sorin Oprescu.
Arcul de Triumf
Prioritara a fost consolidarea monumentului de la Arcul de Triumf, lucrare aflata in desfasurare. Este aceeasi procedura ca la sediul vechi al Primariei Municipiului Bucuresti, izolarea antiseismica a bazei cladirii care consta in decuplarea structurii de vibratiile terenului si introducerea izolatorilor antiseismici. Monumentul devine rezistent astfel la un cutremur de 9 grade pe scara Richter.
In luna martie a fost demarata executia si montarea schelei la nivelul picioarelor Arcului pentru efectuarea re-expertizarii componentelor artistice de piatra si prelevarii probelor de laborator cu scopul de a supune spre avizare de catre Comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Culturii restaurarea acestora.
Muzeul Nicolae Minovici
Aici a inceput organizarea de santier, vor fi facute lucrari de consolidare, reablitare si restaurare si amenajarea curtii extrem de generoase. E vorba despre un monument care are peste 109 ani. Acesta va fi repus in circuitul turistic, anul viitor, mai exact pe 31 iulie 2015. Muzeul Nicolae Minovici este un monument de arhitectura unic in Romania, care face parte din Patrimoniul Cultural National. Cladirea este clasata ca monument istoric cu gradul de importanta A.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt consolidarea, restaurarea si reabilitarea monumentului „Muzeu Nicolae Minovici”, monument construit in 1905, grav afectat de trecerea timpului si aflat in pericol de degradare accentuate, imbunatatirea accesului in perimetrul ansamblului „MUZEU DR. NICOLAE MINOVICI”, prin construirea si reabilitarea cailor de acces cu facilitati pentru persoanele cu mobilitate redusa, reabilitarea atelierului de restaurare a obiectelor de patrimoniu ale muzeului, amenajarea si asigurarea dotarilor necesare pentru desfasurarea in bune conditii a activitatilor de restaurare, precum si consolidarea constructiei situate la limita de vest a proprietatii, aflata in stare de ruina si care a fost realizata in aceeasi perioada cu cladirea muzeului. Plastica arhitecturala caracteristica arhitecturii va fi valorificata in cadrul ansamblului iar cladirea va adaposti un muzeu dedicat familiei Minovici.
CITESTE SI
Sorin Oprescu a semnat contractul pentru modernizarea infrastructurii rutiere Piata Sudului
Pistele pentru biciclişti propuse de Sorin Oprescu, aprobate de consilierii CGMB la a doua încercare
Casa Cesianu
Stadiul fizic al lucrarilor este de 50 la suta. Descrierea investitiei si necesitatii realizarii proiectului: lucrarile ce se vor executa vor trebui sa conserve cat se poate de mult substanta originara a imobilului si sa redea, pe cat posibil, avand in vedere gradul de degradare in care se afla acestea in prezent, imaginea sa initiala.
Obiectivul general al proiectului este consolidarea, restaurarea si conservarea Casa Cesianu, cu scopul salvarii de la distrugere, al conservarii mostenirii culturale si al cresterii atractivitatii acestui obiectiv pentru turismul cultural. Aici va fi amenajat si un muzeu virtual. (A.S.)